Hur blir man av med mugg?

Behandling som ger resultat över en natt

Mugg är en vanlig hudsjukdom hos hästar som orsakas av bakterier eller svampinfektioner.
Det kan vara smärtsamt för hästen och kan leda till inflammation, svullnad och skorpbildning på huden. Det är viktigt att behandla mugg så snart som möjligt för att undvika komplikationer samt för att främja läkning.

Hästar som spenderar mycket tid i våt eller smutsig miljö, eller som inte får tillräckligt med ventilation runt benen, har en högre risk att utveckla mugg.
Det kan drabba alla typer av hästar, men de med tjocka hovskägg samt hästar med stor del opigmenterad hud på benen kan ha en högre risk att drabbas av mugg. Hudåkomman startar oftast i karleden, sprider den sig uppåt skenbenet benämns den som rasp.
Om du misstänker att din häst har drabbats av mugg, är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att infektionen sprider sig och förvärras.

Gör så här om din häst drabbats av mugg

Oavsett hur våra hagar ser ut är det viktigt att se till att hästen får bli ren från all smuts när den kommer in.
Vid behov klipp ner pälsen för att komma åt ordentligt i karleden. 
Under de första dagarna av utbrottet kan behandlingen med fördel upprepas morgon och kväll. 

Tvätta benen med ett milt schampo som vårdar och balanserar ph-värdet i huden, samt tillför huden fett och fukt. Esmergot Sensitive Shampoo är speciellt framtagen för känslig hud som drabbats av klåda och irritation, kan med fördel användas ofta. Vi rekommenderar två tvättar och skölj rikligt med vatten.

Torka karleden varsamt torr med en ren handduk och smörj sedan med en skyddade och läkande salva. Esmergot Derma Protection har en unik sammansättning av 100% naturliga ingredienser som är vattenavvisande med vårdande egenskaper. Den ger huden möjlighet att reparera sig i lugn och ro samtidigt som den låter huden andas. Den sitter kvar som ett skydd även i fuktiga och blöta miljöer. 
Upprepa dagligen tills symptomen på mugg försvinner.

Låt hästar med stora besvär av mugg stå i torra stall. Konsultera alltid veterinär vid allvarliga fall, då det kan behövas ytterligare vård alternativt medicinering. 

 

Du hittar produkterna här

 

 Före och efterbild av behandling av mugg

Behandling av rasp med Esmergot Sensitive Shampoo och Derma Protection.
Redan efter första dygnet kunde man se hur såret fått ett skyddande lager, efter tre dagars behandling kunde hästen återgå i samma hage. Sju dagar efter behandlingsstart var pälsen på väg tillbaka, det är 14 dagar mellan dessa bilder.

 

Back to blog