Vad gör jag med spruckna hovar?

Förebygg risken för hovsprickor och hovböld

Under sommaren tenderar hovarna bli torrare och vissa får lättare sprickor. Det är viktigt att behandla spruckna hovar så snart som möjligt för att förhindra att sprickorna blir värre och leder till inflammation eller infektion.   Hovböld är en infektion som ofta hänger ihop med att hästen haft en hovspricka eller att något främmande föremål på ett eller annat sätt trängt in i hoven.

De flesta hästar har små, ytliga sprickor i hoven, men blir de djupare kan de orsaka stora problem och leda till att hästen får smärta, hovböld och blir halt. Hovsprickor kan uppstå av flera olika anledningar bland annat hästens foder, fel rörelsemönster eller en felverkning. Det är viktigt att hålla hovarna rena och fria från smuts, fukt och lera. Fuktiga hovar kan bli mjuka och mer benägna att få sprickor samt dra till sig bakterier.
Det är alltid viktigt att konsultera kvalificerad hovslagare eller veterinär om man är osäker på hur man ska hantera dem.
Behandling av spruckna hovar på häst beror på graden av sprickan.

Gör så här om din häst har torra hovar

Behandlingsalternativ kan innefatta användning av hovkrämer eller hovoljor som hjälper till att mjuka upp och stärka hoven. Börja med att få hoven ordentligt ren från smuts och bakterier utan att torka ut hoven, Esmergot Deep Clean Shampoo rengör samtidigt som den smörjer. Man kan med fördel använda en nagel- eller diskborste för att komma åt ordentligt, alternativt lägga några flagor från kakan i ett vattenbad för att ställa hoven i och låta sulan suga åt sig.
Skölj av hoven och låt den lufttorka på rent underlag alternativt torka av och ur med en ren handduk. 

Smörj hoven med en reparerande salva, Esmergot Hoof Protection en vårdande salva som är mjukgörande och skyddar hoven mot yttre påfrestningar. Den har en unik sammansättning av 100% naturliga ingredienser som ger ett högt friktions- och vattenavstötande skydd. Salvan bildar en osynlig hinna som hindrar bakterier att tränga in samtidigt som den låter hoven andas.
Upprepa behandlingen dagligen tills önskat resultat uppnåtts.

Konsultera alltid kvalificerad hovslagare eller veterinär vid allvarliga symtom.

Du hittar produkterna här

 

Efter första och andra verkningen tvättades hovarna regelbundet med Esmergot Deep Clean Shampoo samt smordes insida, utsida, kronrand, fickor och hålrum med Esmergot Hoof Protection. Det är sex veckor mellan bilderna.

 

 

Back to blog